[/aviable]

خواص گرده گل
در موضوع : فرآورده های زنبور عسل
از آنجا که مصرف کامل غذاها در بدن انسان و حیوانات مستلزم وجود تمامی عناصر و مواد مورد نیاز به مقدار کافی است و کمبود برخی مواد موجب کاهش بازده مصرف سایر مواد غذایی می شود مصرف گرده بعنوان مکمل غذایی می تواند این کمبودها را برطرف کند و باعث بالا بردن بازده متابولیسم مواد غذایی در بدن شود به همین جهت ملاحظه می شود که با مصرف گرده یا خاویار که حاوی ویتامینهای A و E فراوان هستند، شخص احساس افزایش قدرت بدنی و قدرت جنسی می کند. این توجیه از نظر یک متخصص تغذیه کاملا قابل قبول است. به همین ترتیب، چنانچه ویتامینهای A و E و عناصر معدنی کم نیاز و اسیدهای آمینه ضروری از هر منبع غذایی یا مکمل به انسان برسد، هر نوع کمبود این مواد مرتفع می شود و سوخت و ساز سایر مواد نیز بخوبی و با بازده بالا انجام می شود و مشابه اثرات مصرف گرده یا خاویار را شخص احساس خواهد کرد. به هر حال، بدلیل حساس بودن برخی اشخاص نسبت به مصرف گرده، مصرف آن باید با مقدار اندک؛ مثل، یک گرم در روز شروع شود و چنانچه حساسیتی به بار نیامد، می توان مصرف آن را تا حداکثر 12 گرم در روز (4 بار در روز – هر بار سه گرم) افزایش داد
ارزش غذایی گرده
تعاریف فراوانی از خواص شگفت انگیز گرده برای مصرف در تغذیه انسان شده است. بی شک گرده بعلت داشتن پروتئین بالا و مقادیری از مواد معدنی، ویتامین ها و چربی ها، یک ماده مغذی است و همانطور که به همراه شهد، تنها غذاهای زنبوران عسل را تشکیل می دهند، قطعاً می تواند بعنوان یک ماده مغذی در تغذیه انسان و حیوانات نیز مطرح باشد. اما برخی از نوشته ها حاکی از خواص خارق العاده گرده در تغذیه انسان است که قطعا این خواص ارتباطی با مواد غذایی معمولی موجود در گرده ندارد، زیرا این مواد در غذاهای دیگر نیز بمقدار کم و بیش یافت می شود. بنابراین باید مواد خاصی در گرده وجود داشته باشد که بتواند سبب اثرات شگفت انگیزی چون دادن نیروی جوانی، افزایش قدرت جنسی در مردها و ... شود. از قدیم مصرف گرده در تغذیه انسانها مطرح بوده است، اما در سالهای اخیر، برخی از مردم با قرار گرفتن تحت تاثیر تبلیغات شرکتهای فراوری مواد غذایی که برای سود جویی، گرده را بعنوان یک ماده غذایی و دارویی خارق العاده معرفی کرده اند، به خوردن گرده روی آورده اند. ورزشکاران حرفه ای از گرده نیز همچون خاویار و برخی مواد دیگر بعنوان غذای خاص نیروزا استفاده می کنند. به هر حال بر اساس نظریات علمی، گرده از لحاظ تمامی اسیدهای آمینه ضروری، ویتامینها، مواد معدنی و ... یک منبع غذایی غنی، مغذی و مقوی به حساب می آید و د تغذیه زنبور عسل نقش بسیار مهمی دارد.
در تغذیه انسانی مصرف گرده فقط بمقدار یک قاشق چای خوری بهمراه عسل در چهار نوبت از شبانه روز توصیه شده است. اما در مورد خواص خارق العاده گرده و موادی چون خاویار و ... شاید بتوان به شرح زیر چنین خواصی را تشریح و احتمالا توجیح کرد.
گرده گل
اندازه گرده گل از كوچكترين آن (Myosotis ) يك هزارم ميليمتر تا بزرگترين آن گرده گل كدو دو دهم ميليمتر با رنگهاي متنوع از زرد كم رنگ تا قرمز و قهوه اي كاملاً متنوع است .
در کنار عسل و عسلک، گرده گل (عنصر پرزينگي گل) مهمترين غذايي است که زنبور عسل براي زيستن و رشد بدان نياز دارد و آن را از روي گلهاي گياهان جمع آوري و به کندو آورده و صرف تغذيه لاروها مي نمايد. بدون گرده لاروها و زنبورها قادر به ادامه حيات نيستند، البته موادي وجود دارند که در مواقع ضروري براي مدت کوتاهي مي توانند تا اندازه اي جانشين گرده گل شود و کمبودش را نسبتا جبران نمايد ولي جانشيني دائمي مشکل و غيرممکن است.
براي تشخيص دقيق نوع گل و منطقه اي كه عسل از آن تهيه شده ار ست ، اقدام به تجزيه گرده گل ميكنند كه هيچگونه احتمال اشتباه در آن نيست از اين طريق ، ميتوان ارزش عسلهاي موجود در بازار را تشخيص داد و آنهايي كه مي خواهند عسلهايي را به جاي نوع ديگر معرفي كنند ، نا اُميد كرد .
تنها با ديدن خواص فيزيكي ظاهري عسل ( شكل ظاهري ، طعم ، رنگ و عطر ) نمي توان با اطمينان كيفيت آنرا مورد تائيد قرار داد و تنها روش بدون خطا براي ارائه كارت هويت براي يك عسل، همان تجزيه گرده گل است، زيرا عسل داراي تعداد بي شماري گرده بوده ( تنها در يك كيلوگرم عسل ، چند ميليون گرده گل يافت مي شود كه معمولاً از ديد چشم غير مسلح پوشيده است ) .
گرده گل در وهله اول قبل از هر چيز يک تقويت کننده طبيعي است که وضعيت عمومي شخص را بهبود مي بخشد. بخاطر خواصي که در آن موجود است، کاربرد متنوعي را مي توان براي گرده نام برد:
1- تنظيم کننده عمل روده: گرده گل فعاليت روده را عادي کرده و تنظيم کننده قابل توجهي براي آن مي باشد. مخصوصا گرده هايي که توسط زنبورداران جمع آوري مي شود نوعي ماده غذايي عالي براي روده محسوب مي شود. گاهي اوقات آن را پليس روده مي نامند.
2- گرده گل و رفع کم خوني: گرده گل در کم خوني هاي خطرناک و کم کردن فشار خون موثر است. اين ماده هموگلوبين و اريتروسيت خون را افزايش مي دهد.
3- رفع حساسيت: بيماران حساس به گرده گل در صورت خوردن عسل و يا در يونش هاي مومي (شان عسل) به خاطر داشتن گرده گل در آنها، تدريجا درجه حساسيت کاهش يافته و بهبود مي يابند.
4- گرده گل اختلالات در کارايي اعمال بدن را تنظيم نموده و متابوليسم هاي ناقص را متعادل مي سازد.
5- گرده گل به افرادي که دوران نقاهت را مي گذرانند و يا به افراد خسته و ضعيف نيرو مي بخشد. به افرادي که دچار بي اشتهايي هستند امکان مي دهد اشتهايي خود را بازيابند.
6- گرده گل به طور کلي در کمبودهاي مواد معدني، تاخير در رشد و شير دادن تجويز مي شود.
7- درمان يبوست توسط گرده گل بسيار موثر است. اين ماده با تخميرهاي روده اي و کوليت ها مبارزه مي کند. در درمان کولي باسيلوز و باکتري هاي روده اي بسيار موثر است.
بررسي هاي صورت گرفته توسط محققان نشان داده است؛ گرده جمع آوري شده توسط زنبور عسل نه تنها در سلامت پوست موثر است ، بلکه مصرف آن در مرداني که دچار سرطان پروستات هستند ، باعث بهبود چشمگير بيماري مي شود.
از 50مبتلا به التهاب غده پروستات که براي درمان آنان گرده گل تجويز شده بود، درمان 46نفر با موفقيت همراه بوده است.
كم كردن وزن اضافی بدن
· جلوگیری از پوكی استخوان
· خلوگیری از پیری زود رس - تقویت نیروی جنسی خانم ها و آقایان
· كاهسش دهنده اضطراب – دلشوره – نگرانی
· بالا برنده سیستم ایمنی در برابر سرما و حساسیت ها
· پروستات و كاهش قند خون
· افزایش دهنده انرژی و توان بدن+ از بین برنده لك های پوستی
· تقویت كننده معده – حافظه – سیسنم عصبی و سیستم عروقی
· افزایش قد و ضریب هوشی و اعتماد به نفس
این ماده باعث سوزندان چربی و كنترل اشتها می شود.ورزشكاران به طور وسیع در اروپا و آمریكا برای بالا بردن توان جسمی از آن استفاده می كنند.
پیشگیری و درمان بیماری های پروستات به وسیله گرده
گرده گل چيست
در سال ۱۷۶۰ براي اولين بار کلمه گرده (Pollen) در زبان انگليسي مورد استفاده قرار گرفته است. گرده از يک لغت لاتين گرفته شده و به معناي پودر نرم مي باشد و در فرهنگ لغت آمريکايي به مواد پودر مانندي ميگويند که در بساک گياهان گلدار توليد ميشود و به عنوان يک اندام نر در گياهان نقش توليدمثلي دارد و در بعضي از فرهنگ لغات به صورت هاگهاي ميکروسکپي کوچکي در گياهان توليد کننده دانه تعريف شده است.
گياهان قدرت حرکت ندارند و مانند ساير موجودات قادر به انتخاب جفت خويش نميباشند. آنها مقدار زيادي دانه گرده توليد مينمايند که از نظر نقش توليد مثلي در گياهان حائز اهميت بوده و به عنوان اندام توليد مثلي نر در آنها ميباشد. عوامل مختلفي مانند حشرات و باد و در موارد معدودي آب نقش انتقال دانهها به کلاله مادگي را ايفا ميکنند و بدين وسيله باعث تداوم حيات و بقاي گياهان ميشوند.
ميزان پروتئين دانههاي گرده بيش از ۴۰ درصد بوده که در گونههاي گياهي متفاوت است. ترکيبات اسيدهاي آمينه به صورت آزاد و يا ترکيب قادر به تامين نباز غذايي لاروهاي زنبورعسل ميباشد. جمعآوري دانههاي گرده کار بسيار دشواري است ولي زنبورعسل با سرعت و مهارت خاصي آنها را جمعآوري مينمايد. هر زنبور عسل قادر به جمعآوري و حمل پنج ميليون دانه گرده ميباشد که عمدتاً در بند اول(پنجه) پاهاي سوم بستهبندي شده و به کندو حمل ميشوند اما به لحاظ اينکه بدن اين حشره مملو از موهاي انبوه و منشعب است ، دانههاي گرده به اين موها نيز ميچسبند و راندمان کار گرده افشاني در گياهان به مقدار زيادي افزايش مييابد و بدين علت زنبورعسل نقش بسيار مهم و چشمگيري در افزايش کمي و کيفي بسياري از محصولات کشاورزي ايفا مينمايد.
جمع آوري گرده توسط زنبور
زنبورعسل با توجه به شرايط آب و هوايي و نياز کلني معمولا در سن ۲۱ روز قادر به جمعآوري شهد، گرده و آب ميباشد. ۲۵ درصد زنبورهاي کارگر گرده و ۱۷ درصد شهد و گرده و ساير زنبوران فقط شهد جمعآوري ميکنند.
هر زنبور کارگر در طول يک روز در حدود ۱ تا ۵۰۰ گل را ملاقات ميکند و بين ۱۰ تا ۳۰ ميليگرم گرده به کندو حمل ميکند. يک زنبور کارگر براي پر کردن سبد گرده در حدود ۱۰ تا ۱۵ پرواز انجام ميدهد که با توجه به تعداد گل، فاصله کلني از منبع غذا و ميزان وفور گل در آن منطقه فرغ ميکند. اين مسئله باعث تفاوتهاي قابل توجهي بين توليد گرده در مناطق مختلف ميباشد. معمولاً مقدار گرده جمعاوري شده توسط يک کلني در طول يک فصل ۳۵ کيلوگرم ميباشد.
به طور کلي جمعآوري گرده توسط زنبورعسل به عوامل مختلفي بستگي دارد که عبارتند از:
1- درجه حرارت: زنبورعسل بين دماي ۸ تا ۳۵ درجه سانتيگراد گرده گل ها را جمعآوري ميکند.
2- سرعت باد: چنانچه سرعت باد از ۱۷ کيلومتر در ساعت بيشتر شود از فعاليت زنبورهاي گردهآور کاسته شده و تدريجاً متوقف ميشود
مصارف دارويي گرده
محققين براي تعيين اثرات دارويي گرده بر روي بعضي از بيماريها آزمايشهاي انجام دادهاند.
وجود هورمونهاي تحريک کننده جنسي در گرده ثابت شده است و به عنوان يک تقويت کننده عمومي براي درمان بعضي از بيماريها در تعدادي از کلينيکها و بيمارستانهاي اروپا و آسياي شرقي مورد استفاده قرار گرفته است.
بعضي از محققان معتقدند که مصرف گرده براي سلامتي غدد پروستات مؤثر است همچنين گرده در درمان بيماريهاي عصبي مؤثر ميباشد، افرادي که به مدت يک هفته از گرده استفاده کردهاند کمترعصبي شده و به زندگي خوشبينتر و فعالتر شدهاند بطوريکه اين اشخاص علاقه زيادي به کار داشته و حالت افسردگي در آنها بهبود يافته است.
پزشکان گرده را در درمان علائم ديابت مؤثر تشخيص دادهاند و همچنين در تحقيقات خود به اين نتيجه رسيدهاند که گرده داراي آنتيبيوتيکهايي مانند پنيسيلين است و قادر به جلوگيري از رشد برخي ميکروارگانيسمها ميباشد.
بهطورکلي در منابع و مقالات داخلي و خارجي موجود، گرده در موارد زير مؤثر ميباشد :
به عنوان يک محرک وسيعالطيف در بهبود وضعيت عمومي بدن
پيشگيري و درمان بيماريهاي پروستات
درمان ناتوانيهاي جنسي
رفع حساسيت (بيماران حساس به گرده گل در صورت خوردن عسل و يا شان عسل(عسل با موم) به خاطر داشتن گرده گل در آنها، تدريجا درجه حساسيت کاهش يافته و بهبود مي يابند.)
تنظيم کننده عمل روده(گرده گل فعاليت روده را عادي کرده و تنظيم کننده قابل توجهي براي آن مي باشد. مخصوصا گرده هايي که توسط زنبورداران جمع آوري مي شود نوعي ماده غذايي عالي براي روده محسوب مي شود. گاهي اوقات آن را پليس روده مي نامند)
کاهش فشار خون
جلوگيري از پيري زودرس
درمان ورم روده بزرگ و معده
کاهش تب
درمان بيماريهاي عصبي
درمان سندرم افسردگي
تنظيم فعاليت متابوليسمي (گرده گل اختلالات در کارايي اعمال بدن را تنظيم نموده و متابوليسم هاي ناقص را متعادل مي سازد.)
مؤثر در نرم کردن پوست
درمان يبوست توسط گرده گل بسيار موثر است. اين ماده با تخميرهاي روده اي و کوليت ها مبارزه مي کند. در درمان کولي باسيلوز و باکتري هاي روده اي بسيار موثر است.
گرده گل به افرادي که دوران نقاهت را مي گذرانند و يا به افراد خسته و ضعيف نيرو مي بخشد. به افرادي که دچار بي اشتهايي هستند امکان مي دهد اشتهايي خود را بازيابند.
گرده گل به طور کلي در کمبودهاي مواد معدني، تاخير در رشد و شير دادن تجويز مي شود.
مقدار مصرف گرده گل
در بزرگسالان به طور ميانگين 20- 15گرم تا حداکثر40 گرم در روز مي باشد .
مصرف آن دو نوبت در سال و هر نوبت هم سه ماه پشت سر هم توصيه مي شود .
خوردن گرده گل پيش از صبحانه بيشترين تأثير را دارد .
براي استفاده بيشتر از خواص گرده بهتر است آن را در عسل نگهداري نمود . اين امر سبب حل شدن تدريجي محتويات گرده در عسل و اثر بخشي بيشتر آن خواهد بود